Læs med Orm - gode råd til højtlæsning
DR Minisjang har udgivet 12 afsnit af "Læs med Orm", hvor en stribe stærke formidlere læser højt af nyere dansk børnelitteratur. Bibliotekerne har hjulpet med at finde de gode børnebøger til udsendelserne, og her får du flere anbefalinger og fem tips til højtlæsningen derhjemme.
Af Annemette Hasselstrøm
5 tips til højtlæsning
Børn elsker at få læst højt, og du kan ikke gøre det forkert.
Her har du fem tips til, hvordan du kan gøre højtlæsningen til en fælles læseoplevelse.
- Stil bøger i børnehøjde. Sæt bøger frem, så barnet kan se og røre dem, så det gør barnet nysgerrige på dem.
- Lad barnet vælge! Lad barnet vælge bogen, I læser, og hvor I læser henne. Højtlæsning kan foregå hvor som helst.
- Tal om bogen. Kommentér billederne under højtlæsningen, stil åbne spørgsmål, forklar svære ord og gæt sammen, hvad der sker.
- Giv jer god tid. Hold pauser og giv barnet tid til at svare. Følg barnets idéer undervejs og leg med historien.
- Husk, at gode læsevaner tager tid. Jo mere I læser, jo nemmere bliver det. Det er vigtigere, at I får en god oplevelse, end at I læser bogen færdig.


En del af Alle ord tæller
Bibliotekerne er med i "Læs med Orm som en del af "Alle ord tæller"-projektet. Her afprøver og udvikler DR sammen med en række samarbejdspartnere de næste tre år (efterår 2023-2026) produkter, metoder, indsatser og redskaber for at skabe bedre forudsætninger for gode læseoplevelser og derigennem styrke læselysten og læsekulturen for danske børn (1-14 år).
Om Alle ord tæller
Alle ord tæller er DRs 3-årige læseindsats, der vil skabe bedre forudsætninger for gode læseoplevelser og derigennem styrke læselysten og læsekulturen for danske børn i alderen 1-14 år. Projektet er støttet af TrygFonden og produceret i samarbejde med Syddansk Universitet, TrygFondens Børneforskningscenter, Center for Undervisningsmidler, Enact:Lab og Centralbibliotekerne.